BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

TRASEE

        Muchia Albota îsi disputa întâietatea în ceea ce priveste dificultatea, între crestele nordice cu Muchia Gârdomanu si Piscul Saratii. Vara traseul are gradul de dificultate 1B si necesita ca materiale tehnice o coarda de 25-40 m si un timp de mers de 9 ore.
        Iarna traseul este dur, recomandându-se alpinistilor foarte bine pregatiti fizic si cu multa experienta în astfel de ture.
        De obicei traseul se parcurge împreuna cu Creasta Arpaselului sau Creasta Vârtopelului.
        Timpul de mers necesar pentru atingerea crestei principale în Vârful Fântâna, este de doua-trei zile, în functie de vreme, zapada si antrenamentul coechipierilor.

        Creasta Arpaselului este un traseu celebru în tara noastra, fiind desfasurat de-a lungul celei mai alpine si mai salbatice portiuni din creasta principala a Muntilor Fagaras. Vara necesita un timp de mers de 2-3 ore, gradul de dificultate a traseului fiind 3A.
        Parcurgerea crestei iarna este recomandata doar alpinistilor bine antrenati. Timpul de mers este de 6-7 ore.
        Creasta Vârtopelului reprezinta unul din cele mai cunoscute trasee din Muntii Fagaras. Pentru perioada verii gradul de dificultate al traseului este 1B, iar timpul de mers este de 1,1/2-2 ore. Materialul tehnic necesar este o coarda.
        Iarna parcurgerea crestei este dura, datorita corniselor de pe aproape întreaga sa lungime. Timpul de mers este de 3-4 ore.

        Muchia Buteanu vara poate fi parcursa pe traseul marcat cu banda albastra de la cabana Bâlea Cascada. Timpul de mers este de 4-4,1/2 ore.
        Parcurgerea Muchei Buteanu iarna este o frumoasa tura alpina. Traseul nu prezinta dificultati tehnice deosebite, însa presupune un efort atletic, cerând o buna pregatire fizica.
        Între Saua Netedului si creasta principala, muchia cuprinde segmentul de altitudine maxima atins de vreo creasta nordica. Datorita acestui fapt, cât si pozitiei sale centrale, ea ne ofera o perspectiva exceptionala asupra zonei înalte a întregului masiv.
        Timpul de mers pâna în creasta principala este de circa doua zile.

        Piscul Bâlii este una dintre muchiile nordice dificile, atât din cauza obstacolelor stâncoase, cât si datorita covorului de jnepeni ce îl acopera pe o mare suprafata.
        Gradul de dificultate pe perioada verii este 1B, iar timpul de mers este de 7-8 ore. Materialele tehnice necesare sunt: o coarda de 25-40 m, 2-3 carabiniere, 2-3 bucle.
        Parcurgerea Piscului Bâlii iarna cere o buna pregatire fizica si cunoasterea tehnicii mersului cu coltari si pioleti.

        Alte trasee alpine în zona:
        Peretele vestic al Vânatorii lui Buteanu, cu un grad de dificultate 2A si 3 lungimi de coarda.
        Saua Netedului-Vârful Vânatoarea lui Buteanu; gradul de dificultate 1A. Timpul de mers este de 1,1/2 – 2 ore.

Trasee turistice în zona Bâlea

        Traseele turistice în zona Bâlea au urmat poteci si drumuri preexistente, de regula poteci pastorale, unele poteci vânatoresti si drumurile de exploatare forestiera.
        Trasele marcate în zona Bâlea sunt:

        Halta C.F.R. Cârta – Glajarie – cabana Bâlea Cascada
        Marcaj: triunghi albastru
        Durata: 6,1/2 – 7 ore

        Cabana Bâlea Cascada – Cascada Bâlea – cabana Bâlea Cascada
        Marcaj: punct rosu
        Durata: 1 ora dus-întors

        Cabana Bâlea Cascada – Vila Paltinu, peste Muchia Buteanu
        Marcaj: banda albastra
        Durata: 4,1/2 ore
        Iarna traseul este accesibil numai alpinistilor.

        Cabana Bâlea Cascada – Vila Paltinu, prin Valea Bâlii (drumul de vara)
        Marcaj: triunghi albastru
        Durata: 2,1/2 ore
        Iarna traseul este periculos, din cauza avalanselor.

        Vila Paltinu – Saua Caprei
        Marcaj: triunghi albastru
        Durata: 40 minute
        Iarna este accesibil numai turistilor cu experienta.

        Cabana Bâlea Cascada – Valea Doamnei – Vila Paltinu
        Marcaj: cruce rosie
        Durata: 2,1/2 – 3 ore
        Iarna, Valea Doamnei reprezinta un minunat teren de schi. În timpul si dupa ninsorile abundente, zona de trecere peste cumpana Muchei Bâlii este periculoasa, pentru ca se produc avalanse.

        Vila Paltinu – cabana Podragu
        Marcaj: pâna la Saua Caprei triunghi albastru, de unde se coboara pâna la lacul Capra si urmeaza marcajul de creasta (banda rosie) pâna în Saua Podragu, iar de aici se coboara pe triunghi albastru pâna la cabana Podragu. Se poate ajunge la cabana Podragu si pe varianta Lacul Podragel (banda albastra), care se desprinde de marcajul de creasta în punctul Fereastra Zmeilor.
        Durata: 5 – 6 ore

        Vila Paltinu – cabana Negoiu
        Marcaj: pâna în Saua Paltinu banda albastra, iar de aici pâna la lacul Caltun unde se afla refugiul Caltun, se urmeaza traseul de creasta (banda rosie). Din caldarea Laitel sunt mai multe variante:
        caldarea Laitel – vârful Negoiu prin Strunga Doamnei (banda albastra), sau prin Strunga Dracului (banda rosie)
        caldarea Laitel, varianta Strunga Ciobanului – Caldarea Saratii unde potecile de traversare a Negoiului se unesc si drumul e continua spre cabana Negoiu pe poteca marcata triunghi albastru.
        Durata: 8 – 9 ore.

All rights reserved © Alb Sebastian