Miscarea turistica în regiunea Bâlea
În regiunea Bâlea, tipul de turism practicat este cel de recreere. Perioada de vârf a sezonului turistic în aceasta regiune este cuprinsa între lunile iulie-septembrie, luni care se suprapun concediilor de odihna, iar la sfârsitul lunii august si în luna septembrie se înregistreaza stabilitatea conditiilor climatice. Locurile favorabile de practicare a turismului la sfârsit de saptamâna sunt malurile râului Cârtisoara si poienile din padurea înconjuratoare. Drumetii si excursii se practica pe cele doua culmi Buteanu si Bâlea de catre turisti cu experienta si iubitori ai alpinismului.
Un alt tip de turism de recreere este turismul cinegetic, practicat în padurile din partea inferioara a regiunii. În ultimii ani în padurile de aici s-a practicat un turism cinegetic de anvergura internationala. Multi turisti straini, iubitori ai vânatorii au venit aici pentru trofeele de valoare care se gasesc în aceste paduri.
Turismul practicat de pescari se realizeaza în zonele cu repezisuri si marmite din partea inferioara si medie a pârâului Bâlea.
Excursii cu o durata mai lunga si cu dificultate mai mare se practica curent pe crestele din apropierea regiunii în sezonul de iarna. Culmea Buteanu, Culmea Albotei si Creasta Arpaselului sunt cautate de catre alpinisti pentru gradul mare de dificultate.
Un alt subtip de turism, efectuat mai ales în partea superioara a regiunii este cel legat de activitatea profesionala. Acest turism se practica în rezervatiile Bâlea si Arpasel, de catre geografi, care studiaza evolutia reliefului din aceasta zona, de catre zoologi, care urmaresc comportamentul animalelor, de catre botanisti, care monitorizeaza starea vegetatiei din rezervatii si de catre fotografi, care imortalizeaza pe pelicula frumusetile peisajelor.
|